Μελέτη Επάρκειας Εξελιγμένων Υλικών Ιχθυοκλωβών Ανοιχτής Θαλάσσης –
Αριθμητική και Πειραματική Διερεύνηση σε Συνθήκες Πραγματικής Φόρτισης
Study of the appropriateness and the adequacy of modern materials for offshore fish cage nets – numerical and experimental investigation in realistic loading conditions
Φορείς υλοποίησης του έργου
ΕΠΚΣΑ-ΕΜΠ (Εργαστήριο Πλωτών Κατασκευών και Συστημάτων Αγκύρωσης – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
Το Εργαστήριο Πλωτών Κατασκευών και Συστημάτων Αγκύρωσης (ΕΠΚΣΑ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ιδρύθηκε το 2005.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΠΚΣΑ επικεντρώνονται σε θέματα σχετιζόμενα με τις πλωτές κατασκευές και τα συστήματα αγκύρωσης.
Το ΕΠΚΣΑ εκπονεί μελέτες συστημάτων αγκύρωσης για πλωτές κατασκευές (ιχθυοκλωβούς ανοικτής θάλασσας, πλωτά αιολικά πάρκα, πλωτούς κυματοθραύστες, πλωτές μαρίνες, κατασκευές εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου από θαλάσσιο περιβάλλον, συσκευές ανάκτησης κυματικής ενέργειας, πλωτές ανεμογεννήτριες κ.α.) με στόχο:
α) τη διαστασιολόγηση,
β) τον προσδιορισμό της χαρακτηριστικής καμπύλης μετατόπισης – δύναμης επαναφοράς,
γ) το έλεγχο επάρκειας και κινηματικών περιορισμών,
δ) τη συμβατότητα με κανόνες και κανονισμούς.
Παράλληλα, συμμετέχει σε σχέδια και μελέτες υδρομηχανικής συμπεριφοράς πλωτών κατασκευών (προσδιορισμός φορτίσεων από τον άνεμο, τα θαλάσσια ρεύματα και τα κύματα, ανάλυση της κινηματικής συμπεριφοράς της αγκυρωμένης κατασκευής, προσδιορισμός πρωτοτάξιων και αργά μεταβαλλόμενων κινήσεων, δυνάμεων στους κλάδους αγκύρωσης και στις αρθρώσεις σύνδεσης).
Σημειώνεται ακόμα ότι το ΕΠΚΣΑ έχει αναπτύξει πληθώρα προηγμένων υπολογιστικών μοντέλων που επιτρέπουν αξιόπιστη εκτίμηση της απόδοσης μεμονωμένων ή υδροδυναμικά αλληλεπιδρουσών συσκευών ανάκτησης κυματικής ενέργειας, με μαθηματική μοντελοποίηση της κινηματικής τους συμπεριφοράς και του μηχανισμού ανάκτησης ενέργειας καθώς και της απόδοσης πλωτών κυματοθραυστών.
Ο κ. Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου είναι Καθηγητής της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Έλαβε πτυχίο Dr-Ing. από τη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (1997).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μη γραμμική δυναμική εύκαμπτων θαλάσσιων κατασκευών και αγωγών με εσωτερική ροή, μη γραμμική δυναμική συνεχών μέσων, περιβαλλοντικές φορτίσεις και αποκρίσεις θαλάσσιων κατασκευών, σχεδίαση και ανάλυση συστημάτων αγκύρωσης, αναλυτικές λύσεις προβλημάτων αλληλεπίδρασης κυματισμών και ρεύματος αξονοσυμμετρικών σωμάτων.
Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων από το 2003 της International Ship and Offshore Structures Congress.
Έχει άνω των 140 δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και κεφάλαια σε βιβλία.
Τέλος, έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση 20 ερευνητικών προγραμμάτων.
Ο κ. Δημήτριος Ν. Κονισπολιάτης είναι Επίκουρος Καθηγητής της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Έχει δίπλωμα Μαθηματικού από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006), δίπλωμα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία και Επιστήμη του ΕΜΠ (2008) και διδακτορικό δίπλωμα από τη σχολή των Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (2014).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων είναι η υδροδυναμική ανάλυση ελεύθερα πλεόντων και αγκυρωμένων πλωτών κατασκευών με διαπερατή επιφάνεια. Διαθέτει δεκαετή και πλέον εμπειρία στη συγγραφή και σύνταξη υπολογιστικών προγραμμάτων για την υδροδυναμική ανάλυση πλωτών κατασκευών σύνθετου σκοπού, για την απόληψη της κυματικής και της αιολικής ενέργειας.
Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 60 επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κρίση του κειμένου και ερευνητής σε 9 εθνικά ή ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
H κα Βάρβαρα Μπουγιούρη είναι εξωτερικός συνεργάτης της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και στην Ecole Centrale des Arts et Manufactures de Paris (ECP) το 2005, λαμβάνοντας μέρος στο Πρόγραμμα TIME (Top Industrial Managers for Europe).
Το 2009, έλαβε από το ΕΜΠ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα εξειδίκευσης στην Προστασία Μνημείων (κατεύθυνση: Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης).
Εργάστηκε στον ιδιωτικό (ΕΦΑ Α.Ε., Vitalaire Hellas) και δημόσιο (EETT) τομέα μέχρι το 2009.
Από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα ως εξωτερικός συνεργάτης της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, εμβαθύνοντας στο κομμάτι της κατεργασίας και μελέτης μεταλλικών και μη-μεταλλικών υλικών σχεδιασμένων για μηχανολογικές και ναυπηγικές κατασκευές.
Η κα Δέσποινα Χαρχούση είναι εξωτερικός συνεργάτης της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Έλαβε το Δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ το 2012. Το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» του ΕΜΠ.
Από το 2015 συμμετέχει ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα του ΕΜΠ.
Ο κ. Ηλίας Μπιλάλης είναι εξωτερικός συνεργάτης της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτωρ Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Από το 2016 συμμετέχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του ΕΜΠ.
ΕΝΤ-ΕΜΠ (Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
Το Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας (ΕΝΤ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ιδρύθηκε το 1975.
Σκοπός του ΕΝΤ είναι η έρευνα των τεχνικών υλικών, όπως και η μελέτη των παραγόντων της κατεργασίας που συμβάλλουν στη δομική συμπεριφορά των κατασκευών. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με διαδικασίες εκπαίδευσης και έρευνας όσο και με την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας προς τη βιομηχανία.
Το ΕΝΤ έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στις περιοχές της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών, των συμβατικών και μη συμβατικών διαδικασιών κατασκευής, της τεχνολογίας συγκολλήσεων, του μεταλλουργικού χαρακτηρισμού, της ανάλυσης αστοχίας συγκολλημένων και άλλων υλικών, της διάβρωσης των υλικών, του μη καταστροφικού ελέγχου, της χρήσης προηγμένων υλικών (π.χ. σύνθετων υλικών) σε ναυπηγικές εφαρμογές, της τεχνολογίας κολλητών συνδέσεων μεταλλικών και σύνθετων υλικών, της στατικής και δυναμικής ανάλυσης ναυπηγικών κατασκευών από συμβατικά ή/και προηγμένα υλικά και του χαρακτηρισμού τέτοιων υλικών μέσω πειραματικών δοκιμών.
Το ΕΝΤ έχει ισχυρούς δεσμούς με αρκετούς ανάλογους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και βιομηχανίες, είτε στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών είτε στο πλαίσιο κοινής συμμετοχής σε ερευνητικά έργα.
Ο κ. Νικόλαος Τσούβαλης είναι Καθηγητής στην επιστημονική περιοχή των ναυπηγικών υλικών και της ναυπηγικής τεχνολογίας στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας.
Έχει δίπλωμα ναυπηγού μηχανολόγου μηχανικού από το ΕΜΠ (1986) και διδακτορικό δίπλωμα επίσης από το ΕΜΠ (1993).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής: μηχανική συμπεριφορά σύνθετων υλικών ιδιαίτερα στο θαλάσσιο περιβάλλον, κατασκευαστικός σχεδιασμός και αριθμητική μοντελοποίηση ναυπηγικών κατασκευών χρησιμοποιώντας συμβατικά και προηγμένα υλικά, κατασκευαστικός σχεδιασμός υποβρυχίων κατασκευών από σύνθετα υλικά, ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών μεθόδων κατασκευής σκαφών από σύνθετα υλικά, συνδέσεις μεταλλικών με σύνθετα υλικά, επίδραση ατελειών υλικού και γεωμετρίας στην αντοχή κατασκευών από σύνθετα υλικά.
Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 70 επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κρίση όλου του κειμένου, και περισσότερων από 110 τεχνικών εκθέσεων, καθώς και συντονιστής / επιστημονικός υπεύθυνος / κύριος ερευνητής σε περισσότερα από 20 εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η κα Χαρίκλεια Σαράφογλου ανήκει στο μόνιμο ερευνητικό προσωπικό του ΕΝΤ.
Είναι διπλωματούχος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Διδάκτωρ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, με θέμα Διδακτορικής Διατριβής: “Χαρακτηρισμός επιστρωμάτων που παράγονται με χρήση προηγμένων τεχνικών ψεκασμού πλάσματος”.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του ΕΝΤ και έχει μεγάλη εμπειρία σε πειραματικές διαδικασίες.
Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η τεχνολογία υλικών συμπεριλαμβανομένων θεμάτων μελέτης επιφανειακών ιδιοτήτων και μικροδομής, καθώς και του μη καταστρεπτικού ελέγχου αυτών.
Το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο εντάσσεται στην περιοχή της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών, των θερμικών κατεργασιών τους και την εφαρμογή τους στις Ναυπηγικές και Μηχανολογικές κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η επιστήμη και τεχνολογία τεχνικών υλικών (μεταλλικών και κεραμικών), οι συγκολλήσεις και οι επιφανειακές κατεργασίες μεταλλικών υλικών.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 23 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια.
Η κα Θεοδώρα Τσιούρβα ανήκει στο Ερευνητικό Προσωπικό του Εργαστηρίο Ναυπηγικής Τεχνολογίας της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ από το 2000.
Απέκτησε το Δίπλωμά της από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διάβρωση και προστασία των μεταλλικών υλικών. Η διατριβή της έχει θέμα στη διάβρωση των Μεταλλικών Υλικών με έμφαση στη διάβρωση των συγκολλήσεων των χαλύβων.
Συμμετέχει στα σχετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και στην επίβλεψη διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών.
Είναι συγγραφέας 4 επιστημονικών δημοσιεύσεων, ενός κεφαλαίου σε βιβλίο και 20 δημοσιεύσεων σε διεθνή συνέδρια. Συμμετέχει επίσης σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα σχετικά με τη διάβρωση των μεταλλικών υλικών.
Ο κ. Αθανάσιος Μαρκουλής αποφοίτησε το 1998 από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πατρών.
Στη συνέχεια, εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στη Τεχνική-Μελετητική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων “Asprofos Engineering”, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την αναβάθμιση διυλιστηριακού εξοπλισμού.
Από το 2001 εργάζεται στο Εργαστήριο Ναυπηγικής Τεχνολογίας της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π).
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων του εργαστηρίου.
Εξειδικεύεται στην εκτέλεση μηχανικών δοκιμών, στην εφαρμογή αισθητήρων (stain gages, LVDT’s, thermocouples etc.) στη μέτρηση και ανάλυση των παραμορφώσεων.
Έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό στατικών και δυναμικών καταπονήσεων (εφελκυσμό, θλίψη, κάμψη, κόπωση κ.α.) σε μεταλλικά, μη μεταλλικά καθώς και σε σύνθετα υλικά, για τον προσδιορισμό των μηχανικών τους ιδιοτήτων (μέτρο ελαστικότητας, τάση διαρροής, τάση θραύσης, κύκλους φόρτισης κ.α.).
Ο κ. Χαράλαμπος Ξάνθης είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Σκαραμαγκά. Αποφοίτησε το 1992 με την ειδικότητα του Τεχνίτη Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Το 2002 παρακολούθησε σεμινάρια πληροφορικής (Word – Excel – Power Point), υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1989 μέχρι το 1993 εργάστηκε στο πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών (ΜΕΚΟ 200) στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.
Από το 1995 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση ΙΔΑΧ στον Τομέα Θαλασσίων Κατασκευών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.).
ΕΘΜ-ΕΜΠ (Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
Το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών (ΕΘΜ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ιδρύθηκε το 2006.
Έχει καταγράψει στο ενεργητικό του σεβαστό πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων στην επιστημονική περιοχή των Θαλασσίων Μεταφορών και έχει συμβάλει σημαντικά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τομέα Μελέτης Πλοίου και Θαλασσίων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΘΜ επικεντρώνονται στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην αξιολόγηση των δικτύων θαλάσσιων μεταφορών, των διαδικασιών και των λειτουργιών που καλύπτουν πολλές πτυχές των θαλάσσιων μεταφορών με σύγχρονες και προηγμένες μεθοδολογίες, στο σχεδιασμό και στην ανάλυση των συστημάτων θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αξιολόγηση κόστους – βελτιστοποίηση των θαλάσσιων και των συνδυασμένων δικτύων.
Το ΕΘΜ έχει αναπτύξει προηγμένα μοντέλα της ναυτιλιακής αγοράς που επιτρέπουν αξιόπιστες προβλέψεις σχετικά με την πορεία της. Επίσης, το ΕΘΜ έχει πραγματοποιήσει συστηματική προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικής για τη θαλάσσια και την αέρια ρύπανση και δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας κατά το σχεδιασμό και την αξιολόγηση καταγραφόμενων προβλημάτων που αφορούν θέματα ασφάλειας στη θάλασσα (π.χ. βάσεις δεδομένων ατυχημάτων κ.λπ.).
Έχει αναπτύξει σχετικές βάσεις δεδομένων και διαμορφώσει καινοτόμες αναλυτικές προσεγγίσεις (π.χ. στατιστική, εξόρυξη δεδομένων, στρατηγική κλπ.) καθώς και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά δίκτυα (για μεταφορά και επεξεργασία πληροφοριών).
Ο κ. Δημήτριος Β. Λυρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών στη Σχολή Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Έχει δίπλωμα (1987) ναυπηγού-μηχανολόγου μηχανικού από το ΕΜΠ, M.S. (1990) στη Διαχείρηση Ναυτικών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο του Michigan (UM), ένα M.S.E. (1990) στη Βιομηχανική και Επιχειρησιακή Μηχανική (IOE) από το UM, και Ph.D. (1990) στη Ναυπηγική και Ναυτική Μηχανική από το UM επίσης.
Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η ναυτιλιακή εφοδιαστική και η ναυτιλιακή χρηματοδότηση.
Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας αξιολόγησης έργων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από την ΕΕ (5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, των θαλάσσιων τεχνολογιών και της ανάπτυξης των ΜΜΕ.
Είναι σήμερα Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Θαλάσσιων Μεταφορών (ΕΘΜ) του ΕΜΠ.
Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι οι θαλάσσιες μεταφορές και η εφοδιαστική, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση, η ασφάλεια (safety & security), και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Παναγιώτης Ευαγγέλου είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (2003). Σήμερα είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του ΕΜΠ από το 2015.
Έχει εργαστεί σε διάφορα επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο των οποίων έχει πραγματοποιήσει στατιστικές αναλύσεις δεδομένων, εκτίμηση ρίσκου όσον αφορά τη διαχείριση θαλασσίων μεταφορών, ανάπτυξη μεθοδολογιών RAMS, ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογιών Κόστους Κύκλου Ζωής, διαμόρφωση επιχειρηματικού σχεδίου και έχει συνεισφέρει σε διάφορες δημοσιεύσεις και αναφορές.
Ο κ. Παντελής Αναξαγόρου είναι Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, με MEng. στη Ναυτική Τεχνολογία & Επιστήμη ΕΜΠ.
Από το 1995 παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στο ΕΜΠ, όπου εργάζεται ως ανώτερος ερευνητής και βοηθός στην εκπαίδευση – εξωτερικός συνεργάτης στην αρχή (1995-2007) και μόνιμο προσωπικό εργαστηρίου ΕΘΜ στη συνέχεια (έως σήμερα).
Συμμετέχει στη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών, κατασκευή και ανάλυση βάσεων δεδομένων και μοντέλων, αναλύσεις κόστους-οφέλους, αξιολόγηση των νέων μεθοδολογιών στη ναυπηγική και ναυτιλία, διερεύνηση της εφαρμογής νέων τεχνολογιών (λογισμικό & hardware) σε ναυτιλιακές εταιρείες και αξιολόγηση των κινδύνων και της ασφάλειας στη ναυτιλία, κ.α.
ΕΝΘΥ-ΕΜΠ (Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
Το Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΕΜΠ) ιδρύθηκε το 1979.
Το ΕΝΘΥ καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές της θεωρητικής, υπολογιστικής, πειραματικής και εφαρμοσμένης Υδροδυναμικής πλοίων και πλωτών κατασκευών και του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Διαθέτει Πειραματική Δεξαμενή μήκους 100 m, με φορείο και κυματιστήρα, και εκτεταμμένο εξοπλισμό για μετρήσεις στη δεξαμενή και στο θαλάσσιο περιβάλλον, επί πλοίων και μεγάλων προτύπων.
Το ΕΝΘΥ υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και παρέχει συναφείς με τα αντικείμενα που καλλιεργεί υπηρεσίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει από την ίδρυσή του σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Το ΕΝΘΥ καλύπτει ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων που αφορούν τέσσερις κύριες ερευνητικές περιοχές:
- Πειράματα επί προτύπων πλοίων στην Πειραματική Δεξαμενή
- Εφαρμογές Υπολογιστικής Υδροδυναμικής
- Θαλάσσιο περιβάλλον
- Μετρήσεις πεδίου – Μεγάλα πρότυπα στο θαλάσσιο περιβάλλον
Ο κ. Γρηγόρης Γρηγορόπουλος είναι Διπλωματούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) (1981), Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (1986) και Δρ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (1989).
Την τριετία 1988-1991 διετέλεσε τεχνικός υπεύθυνος και διαχειριστής της εταιρείας ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΠΕ, που κατασκευάζει παραδοσιακά ξύλινα σκάφη.
Το 1992 εκλέχθηκε Ειδικός Επιστήμονας, το 1994 Επίκουρος Καθηγητής, το 2000 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2007 Καθηγητής στην επιστημονική περιοχή της Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμική της Σχολής Ναυπηγών ΕΜΠ.
Συμμετέχει στο Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ), όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής μέχρι το 2005.
Έχει διδακτικό και ερευνητικό έργο στους τομείς: Υδροδυναμική Σχεδίαση Μικρών Σκαφών, Εφαρμοσμένη και Πειραματική Ναυτική Υδροδυναμική, Μετρήσεις και πειραματικές τεχνικές στη ναυτική και θαλάσσια υδροδυναμική, Τεχνητή και Υπολογιστική Νοημοσύνη και εφαρμογές, Σχεδίαση και βελτιστοποίηση με Η/Υ.
Ο κ. Δημοσθένης Τριπερίνας είναι Διπλωματούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) (1999), Μέλος του Τ.Ε.Ε. (2002), μέλος ΕΤΕΠ του Εργαστηρίου Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ από το 2001, και έχει πρόσφατα ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Ναυτική Τεχνολογία και Επιστήμη” στο ίδιο τμήμα.
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η προετοιμασία, διεξαγωγή και ανάλυση αποτελεσμάτων των πειραματικών δοκιμών στην δεξαμενή του ΕΝΘΥ αλλά και στη θάλασσα για τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών αντίστασης και δυναμικής συμπεριφοράς του πλοίου σε κυματισμούς, η χρήση υπολογιστικών πακέτων για την διεξαγωγή αναλυτικών υπολογισμών αντίστασης και δυναμικής συμπεριφοράς πλοίου σε κυματισμούς καθώς και χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων (AutoCAD) κατά την εκπόνηση μελετών.
Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και σε περισσότερα από πενήντα έργα παροχής υπηρεσιών του ΕΝΘΥ.
Ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς φοίτησε στο Ελληνο-βρετανικό Κολλέγιο (1990-92), στη Σχολή ΑΚΤΟ (κλάδος μελετητών-Σχεδιαστών Βιομηχανικών Προϊόντων (1994-97), καθώς και στο ιδιωτικό ΙΕΚ «Διπλάρειον-Κλιμεντίδειον» ως Ειδικός Σχεδιασμού Επίπλου (2001-03), λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση το 2004.
Από το 1999 εργάζεται ως Σχεδιαστής/Προτυποποιός (ΕΤΕΠ) στο Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής (ΕΝΘΥ) της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχεδίαση ναυπηγικών γραμμών πλοίων, κατασκευή/επισκευή προτύπων πλοίων, πειραματικών διατάξεων και ειδικών κατασκευών για τις ανάγκες του εργαστηρίου).
Έχει εμπειρία σχεδιασμού χώρων και επίπλων.
Έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, 400 ωρών για «Τεχνίτες Επεξεργασίας Ξύλου στη Ναυπηγική και τη ναυπηγοεπισκευή στο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης Σιβιτανιδείου Σχολής (1999).
ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ) είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και αποτελείται από τρία Ινστιτούτα: Ωκεανογραφίας (ΙΩ), Θαλάσσιας Βιολογίας Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ).
Οι κύριες επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ σχετίζονται με τη δομή, την κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας και την προσομοίωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των υποκείμενων φυσικών διεργασιών (ατμοσφαιρικών, υδροδυναμικών, παράκτιας δυναμικής, υδρολογικών, κλιματικών, γεωχημικών, βιολογικών, βιογεωχημικών) και σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των υδάτινων σωμάτων (απολήψεις νερού, εγκατάσταση θαλάσσιων κατασκευών, αλλαγές χρήσεων γης, ρύπανση, υπεραλίευση, κτλ.) καθώς επίσης και με το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στη λειτουργία και εξέλιξη των υδάτινων οικοσυστημάτων (θαλάσσιων και χερσαίων).
Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσονται σύγχρονα συστήματα ολοκληρωμένης παρατήρησης και πρόγνωσης της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκτίμησης περιβαλλοντικών παραμέτρων σχεδιασμού θαλάσσιων έργων καθώς και των υδάτινων και αλιευτικών πόρων.
Ο κ. Τακβόρ Σουκισιάν είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ναυτική Υδροδυναμική από το Τμήμα Ναυπηγών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Από το τέλος του 2016 είναι Διευθυντής Ερευνών (Ερευνητής Α΄ βαθμίδας) στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Κατά την περίοδο 2001-2004 ήταν αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επίσης διδάσκει στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Θαλάσσια επιστήμη και τεχνολογία» στο Τμήμα Ναυπηγών και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και ήταν διδάσκων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών post «Τεχνολογίες διαχείρισης υδάτων, ήπιων μορφών ενέργειας πηγές και περιβαλλοντική μηχανική» στο τμήμα εκπαιδευτικών πολιτικών μηχανικών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 ερευνητικά ευρωπαϊκά και εθνικά έργα, κυρίως ως επιστημονικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής. Είναι συγγραφέας/συν-συγγραφέας περισσότερων από 90 επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κρίση όλου του κειμένου και αξιολογητής επιστημονικών άρθρων σε περισσότερα από 45 επιστημονικά περιοδικά. Είναι επίσης Προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας “Offshore Renewable Energy” του European Marine Board (2021-2023) και κύριος συγγραφέας του Κεφ. 21: “Developments in renewable energy sources”, The Second World Ocean Assessment, 2021, που εκδόθηκε υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ανάλυση ακραίων τιμών περιβαλλοντικών παραμέτρων, στοχαστική μοντελοποίηση και πρόγνωση ωκεανογραφικών παραμέτρων, εκτίμηση και εκμετάλλευση της γαλάζιας ενέργειας, ωκεάνια παρακολούθηση, κλπ.
Ο κ. Χαρίλαος Κοντογιάννης είναι φυσικός ωκεανογράφος (Ερευνητής Α) στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στο οποίο εργάζεται από το 1995.
Η έρευνα που κάνει βασίζεται κυρίως σε μετρήσεις υδρογραφίας και ρευμάτων που λαμβάνονται επιτόπου στη θάλασσα.
Το 1983 απέκτησε πτυχίο Φυσικής από το ΕΚΠΑ, ενώ το 1988 και το 1992 απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island των ΗΠΑ.
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του και οι δημοσιεύσεις του αφορούν τα ρεύματα και την κυκλοφορία στην ανοιχτή θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές (Gulf Stream, Calypso Deep (E. Med.), Θερμαϊκός Κόλπος, Σαρωνικός Κόλπος) και τις κλιματικές/υπερδεκαετείς αλλαγές στα φυσικά χαρακτηριστικά (θερμοκρασία και αλατότητα) του Αιγαίου Πελάγους, της Μαύρης Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας σε σχέση με τις αντίστοιχες ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Η κα Χριστίνα Ζέρη είναι Χημικός Ωκεανογράφος (Δρ), Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας /ΕΛΚΕΘΕ. Μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ι.Ω./ ΕΛΚΕΘΕ (2015-2022).
Κατά τα έτη 2008-2011, διδάσκουσα μερικής απασχόλησης (Π.Δ. 407) για το μάθημα της Χημείας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: βιο-γεωχημεία ιχνοστοιχείων στο θαλάσσιο νερό, διαλυτή οργανική ύλη, ρύπανση από μέταλλα, ρύπανση από θαλάσσια απορρίμματα και πλαστικά. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις των ρύπων με τις φυσικές βιο-γεωχημικές διεργασίες και στις μεθόδους εκτίμησης της περιβαλλοντικής κατάστασης.
Συμμετοχή σε 60 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο την θαλάσσια ρύπανση και τους βιο-γεωχημικούς κύκλους στη Μεσόγειο Θάλασσα, συντονισμός 3 εξ αυτών.
Διατελεί εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για τα Θαλάσσια Απορρίμματα στα πλαίσια της εφαρμογής της Οδηγίας για την Θαλάσσια Στρατηγική (MSFD). Συμμετοχή στην ομάδα συντονισμού του ΕΛΚΕΘΕ για την εφαρμογή της Οδηγίας για την Θαλάσσια Στρατηγική (MSFD) στην Ελλάδα, υπεύθυνη για τον Περιγραφέα 10- Θαλάσσια Απορρίμματα. Ενεργή συμμετοχή στις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης για την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Ύδατα (WFD), υπεύθυνη για τα στοιχεία ‘επικίνδυνες ουσίες – βαρέα μέταλλα’.
Είναι συγγραφέας περισσότερων από 90 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή/εθνικά συνέδρια, κεφαλαίων σε βιβλία κ.λπ.
Associate Editor για το επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Marine Science, Section Marine Biogeochemistry
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δημοσιευμένο έργο περιέχονται στα ακόλουθα:
https://scholar.google.gr/citations?user=XoMVlAoAAAAJ&hl=en, https://www.researchgate.net/profile/Christina_Zeri/contributions
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6507265311
Η κα Σουλτάνα Ζερβουδάκη (https://orcid.org/0000-0002-3499-8433) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Το 1995 έλαβε το πτυχίο της Βιολογίας από το Τμήμα Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Ωκεανογραφίας εκπόνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ωκεανογραφία (1996-1998) εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Τα μικρά πελαγικά Κωπήποδα σε διαφορετικά θαλάσσια περιβάλλοντα» (2001-2005).
Από το 1996 ως και σήμερα εργάζεται στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (https://io.hcmr.gr/infrastructure/mal/biology/plankton-ecology/).
Το 2006 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Ερευνητή Γ’, από το 2011 ως 2019 είναι στην βαθμιδα του Ερευνητή Β’ και από το 2019 ως σήμερα είναι στη βαθμίδα του Ερευνητή Α’.
Το ερευνητικό έργο επικεντρώνεται στην ταξινόμηση των ζωοπλαγκτικών οργανισμών, στην φυσιολογία και οικολογία ζωοπλαγκτικών οργανισμών ανοιχτών και παράκτιων θαλασσών εστιάζοντας στην επίδραση ποικίλων περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών παραμέτρων αλλά και της κατακόρυφης ροής του άνθρακα στα τροφικά θαλάσσια πλέγματα. Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας συμμετείχε σε πάνω από 80 ερευνητικά προγράμματα εκ των οποίων στα 20 ήταν υπεύθυνη του συνολικού προγράμματος και στα υπόλοιπα ήταν υπεύθυνη έργου.
Έχει δημοσιεύσει συνολικά 250 δημοσιεύματα (εκτός της προπτυχιακής διπλωματικής και της διδακτορικής διατριβής) από τα οποία τα 53 σε διεθνή περιοδικά (εκ των οποίων 3 σε βιβλία, -index: 25, i10-index: 36).
Εππλέον Σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας για θέματα της θαλάσσιας βιοπικιλότητας και της επίδρασης του θαλασσίου έρματος στο περιβάλλον συμμετεχοντας στις συναντήσεις του ΙΜΟ σαν εκπρόσωπος του Υπουργείου.
Το διδακτικό έργο της περιλαμβάνει σε προπτυχιακό επίπεδο την επίβλεψη πρακτικών και διπλωματικών εργασιών και σε μεταπτυχιακό επίπεδο διαλέξεις στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Ωκεανογραφίας των μαθημάτων Εισαγωγή στην Βιολογική Ωκεανογραφία και Πλαγκτονολογία, και επίβλεψη μεταπτυχιακών εργασιών.
Έχει συμμετάσχει στην τριμελή συμβουλευτική αλλά και στην εξεταστική επιτροπή διδακτορικών διατριβών.