MATISSE

Αποτελέσματα ενότητας εργασίας ΕΕ1

Διερεύνηση των βέλτιστων υλικών κατασκευής και προστασίας για τη βέλτιστη σχεδίαση κλωβών συγκροτήματος ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θαλάσσης

Παραδοτέο 1.1 – Σύγχρονα υλικά κατασκευής ιχθυοκλωβών

Στόχος του παρόντος παραδοτέου είναι να συμβάλει στην επιλογή των υλικών για τη μελέτη του συστήματος υπεράκτιων κλωβών.

Αποτελεί βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με τα σύγχρονα υλικά για την κατασκευή συστημάτων κλωβών υδατοκαλλιέργειας ανοιχτής θάλασσας. Μια συστηματική μελέτη απέδειξε ότι τα πολυμερή υλικά χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε συστήματα υδατοκαλλιέργειας.

Ωστόσο, η πρόκληση για υλικά που μπορούν να αντέξουν το σκληρό περιβάλλον της ανοιχτής θάλασσας, καθώς και η ανάγκη ελέγχου του κινδύνου περιβαλλοντικής ρύπανσης, οδηγεί την τεχνολογία είτε στην ανάπτυξη νέων πολυμερών υλικών, όπως το HDPE, είτε στην υιοθέτηση νέων υλικών όπως κράματα χαλκού.

Δεδομένου ότι η παρούσα έκθεση αποτελεί μια από τις εναρκτήριες εκθέσεις του έργου MATISSE, στοχεύει επίσης στην παροχή πληροφοριών και δεδομένων στις επόμενες Ενότητες Εργασίας, που ασχολούνται με το σχεδιασμό του προτεινόμενου συστήματος κλωβών, καθώς και με την κατασκευή του συστήματος κλωβού κλίμακας, που θα δοκιμαστεί στο πλαίσιο του έργου MATISSE.

Η παρούσα έκθεση αποτελείται από τρία κεφάλαια, στα οποία παρουσιάζονται:

  1. οι προκλήσεις της υπεράκτιας υδατοκαλλιέργειας,
  2. οι ιδιότητες, η εφαρμογή, καθώς και τα οφέλη και οι δυσκολίες των συστημάτων κλωβών από κράμα χαλκού, και
  3. οι ιδιότητες, η εφαρμογή, καθώς και τα οφέλη και οι δυσκολίες των συστημάτων κλωβών από πολυμερή υλικά.


Η παρούσα έκθεση περιορίζεται στα θέματα σχεδιασμού και χρήσης πολυμερών υλικών, που αφορούν σύστημα υπεράκτιων κλωβών.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε ότι για το σχεδιασμό και την πρόταση ενός νέου συστήματος υπεράκτιων υδατοκαλλιεργειών εγείρονται επιπλέον εξίσου σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά, π.χ. νομοθετικά ζητήματα για την υπεράκτια περιοχή, τη βιοαπόρριψη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νέων υπεράκτιων συστημάτων, τις μεθόδους τυποποίησης για την κατασκευή, τις δοκιμές υλικών κλπ.

Παραδοτέο 1.2 – Βέλτιστη σχεδίαση ιχθυοκλωβών

Το παρόν παραδοτέο στοχεύει στο να συμβάλει στην επιλογή των υλικών του υπεράκτιου συστήματος κλωβών, καθώς και στη σχεδίαση της γενικής διάταξης και του μεγέθους του συστήματος του κλωβού. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται:

  1. η υφιστάμενη κατάσταση της υπεράκτιας υδατοκαλλιέργειας και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,
  2. τα κύρια ζητήματα που τίθενται κατά τον σχεδιασμό ιχθυοκλωβών ανοικτής θαλάσσης, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και τις γεωφυσικές συνθήκες στις θέσεις εγκατάστασης, τον τύπο του ιχθυοκλωβού και το σύστημα αγκύρωσης,
  3. η διατύπωση της υδροδυναμικής ανάλυσης του ιχθυοκλωβού,
  4. μια προκαταρκτική διάταξη του συστήματος υπεράκτιων κλωβών (γεωμετρική διάταξη), και
  5. ένα προκαταρκτικό υπολογισμό των μεγεθών που υπεισέρχονται στον σχεδιασμό (σχέδιο, μετατόπιση, κλπ.).